google-site-verification=kWoTxavAbhKZBS_F4MVGhe__0qPOA9OkxdwVnGcwF9U Evde bateri çalışmak. Apartmanda?!
top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıErhan Karaca

Evde bateri çalışmak. Apartmanda?!

Güncelleme tarihi: 13 Tem 2020


Bateri çalmak isteyenlerin aklına takılan ilk sorulardan biri de evde yani apartman dairesinde bu işi nasıl yaparım oluyor. Bateri veya diğer adıyla davul seti hem ses hem de fiziksel anlamda büyük bir alet. Hem yer meselesi hem de yan komşudan gelen tüm sesleri! duyduğumuz bir ortamda bateri nasıl çalarız? Aslında çalabiliriz. Ama tam anlamıyla bateri yani bildiğimiz, gözünüzde canlanan o büyük davul setini değil. Neyse ki firmalar bunun için bir çözüm aramış ve yeni ürünler geliştirmişler. Davulculuğumun ilk yıllarında çalışma pedlerim, bir twin pedalım ve bagetlerim vardı. Sadece bunlarla çalışarak ve haftada birkaç saat stüdyo ortamında prova yaparak pek çok yurtiçi, yurtdışı konserde çaldım, albüm kaydettim. Yani siz de yapabilirsiniz.


Öncelikle her davulcunun (En az birkaçına) sahip olması gereken araç gereçlerden bahsedelim. Ürünleri seçerken Türkiye'deki mağazalardan veya online olarak satın alınabilir olmasına dikkat ettim.


1. Baget

Hangisini almalıyım diyorsanız bunun standart bir cevabı yok. Ben Vater 5A Los Angeles modelini kullanıyorum. Buradaki 5 ve A bagetin uzunluk ve kalınlık ölçülerini belirtiyor. Los Angeles kısmı da aynı modelin bir alt modeli olarak düşünebilirsiniz. 5B olsaydı bagetim daha kalın olurdu. Veya 7A olsaydı Daha ince ve kısa, 2B olsaydı daha kalın ve uzun. Yani bu numaraların ve harflerin bir anlamı ve hepsinin de kendi içinde farklı alt modelleri mevcut. Bir de naylon uç ve ahşap uç ayrımı var. Naylon olanlar ile zillerde daha keskin/parlak bir ses alabilirsiniz. Ahşap olanlar daha doğal bir ses tercih edenlere hitap ediyor. 5A ve 5B benim tarzımdaki davulcuların en çok kullandığı bagetlerden. Bana göre de 5A her tarz için uygun ve tutuş olarak çok memnunum. Siz de kendi elinize ve tarzınıza uygun bageti bir müzik mağazasına gidip bir çalışma pedi üzerinde deneyerek seçebilirsiniz. Çalışanlar bu konuda yardımcı olacaklardır.

Fiyat: Ortalama 30TL ile 150 TL aralığında bulunabilir.


2. Çalışma Pedi

Yastık yorgan dövmeye son :) Çalışma pedinin en büyük amacı davul derisine yakın sertlikte bir zemin sunması. Böylece çalışmalarımızı davul hassasiyetinde yapabiliyoruz. Ben Türkiye'de üretilen ökecajon marka pedleri kullanıyorum. Daha önce HQ ve Vic Firth kullandım ama ökecajon bu işi çok çok iyi yapıyor ve standartların çok üstünde. Ped seçerken yine sertlik-yumuşaklık önemli. Hızlanma, parmak teknikleri ile ilgili çalışıyorsanız sert bir zemini olan; güç, dayanıklılık üzerine çalışıyorsanız yumuşak zemini olan bir ped seçebilirsiniz. Her ikisine de bakıyorsanız çift taraflı bir ped veya değişken zeminli pedlere bakabilirsiniz. Benim için daha çok boyut önemli. En çok gördüğüm 6 inch ve 12 inch boyutları. 6" taşıması kolay ancak yumuşak zemine koyarak çalarsanız (yatak, koltuk) pek sabit durmuyor. 12" taşıması zor genelde ağır oluyor ama her zeminde çalma imkanınız var. Tabi eğer evde sabit bir şekilde çalışıyorsanız en iyisi benim yaptığım gibi bir trampet sehpası ile beraber kullanmak.

Ayrıca ayaklar için de çalışma pedleri mevcut. Kendi pedalınızı bağlayarak (Single veya double) kick davul hassasiyetine yakın şekilde rahatça çalışabilirsiniz.

Fiyat: 50TL ile 500 TL aralığında bulunabilir.


3. Çalışma Ped Seti


Bu setler birkaç ped ile birlikte davul setine benzer bir sistem kurarak çalışmaya yarar. Sadece bir adet ped ile çalışmak yerine bir kaçıyla pek çok alternatif yaratabilirsiniz. Biri trampet, diğerleri tomlarınız veya zilleriniz olur veya hayal gücünüz nereye götürürse. Aynı zamanda kick pedalı ve pediniz de var. Bu şekilde çalışma, davulda uygulanana yakın olduğu için tek bir ped ile çalışma yerine de tercih edilebilir.

Fiyat: 1000TL ile 1500 TL aralığında bulunabilir.





4. Elektronik Davul Seti


Bu setlerde yine davul pedlerine benzer pedler kullanılır ve dışarıya gerçek davul sesi vermezler. Her pedin trigger denen bir sistemi vardır ve o her vuruşunuzu sinyal olarak davulun bilgisayarına yani drum module'e gönderir. Vuruşunuzla giden sinyal burada işlenir ve modül üzerinde seçtiğiniz ses olarak dışarı verilir. Dışarı derken ya bir kulaklık tercih edebilirsiniz ya da bir hoparlör, ses sistemi vs. Gerçek davula en yakın çalım için tercih edilir. Genellikle Pahalı = Kaliteli olarak düşünebilirsiniz. Gördüğünüz Roland TD17KVX set yaklaşık 13.000 TL ancak sizi hayat boyu idare edebilir. Elektronik davullarda en önemli 3 özellik modülün kalitesi, trigger ve pedler. Modül sesi işlemesi açısından gerekli olduğu için kaliteli = iyi ses diyebiliriz. Kaliteli derken en çok tercih edilen markalar: Roland, Yamaha, Alesis. Trigger konusunda bence Roland çok ileride. Pedlerin hassasiyeti vurduğunuz yere göre seslerin değişimi konusunda çok iyi. Pedler konusunda da yine Roland kullandığı mesh (ağ) olarak adlandırılan derileri hassasiyet konusunda çok iyi. İyi bir Roland elektronik davul ile gözleriniz kapalı çalarken gerçek bir akustik davul hissiyatı alıyorsunuz. Elektronik davulların bir güzel özelliği de kişiselleştirilebilir olmaları. Daha fazla zil, tom, kick, trampet vs tamamen bütçenize ve yerinize kalmış.

Fiyat: Bütçeye en uygun olarak önerdiğim Alesis ve en üst seviye olarak önerdiğim Roland setleri baz alırsak 3.000TL ile 50.000TL aralığında bulunabilir.


Öğrencilerime EN ÇOK Önerdiğim Ürünler:

Baget:

https://www.senkop.com.tr/urun/vater-vh5an-5a-naylon-uclu-baget (Ahşap veya naylon uç tercih edilebilir)


Çalışma Pedi:


Elektronik Davul Seti:

Ekonomik:


Fiyat-Performans:


Para var Huzur var:


Önerdiğim Markalar

Baget: Vater, Vic Firth, Promark, Regaltip, Los Cabos

Çalışma Pedi: Tama, Pearl, Mapex, Meinl, Ahead, Prologix, Vater, Vic Firth, Evans, HQ

Elektronik Davul: Roland, Yamaha, Alesis


Umarım faydalı olmuştur. Sorularınız varsa bana yazabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Erhan


1.967 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page